Foto: Colourbox

Anvendelsen og mærkning af aromaer i fødevarer er reguleret i EU. Nedenfor findes links til de vigtigste regelsæt:


Aromaer

Aromaforordningen 1334/2008 1334/2008 om de generelle regler for anvendelse af aromaer, herunder mærkning af aromaer som sådan samt anvendelse af anprisningen ”naturlig” i forhold til aromaer.

Aromastofdatabasen er en opdateret database med alle EU godkendte aromastoffer og deres anvendelsesbetingelser

Forordning 872/2012 872/2012 om EU-listen over godkendte aromastoffer og deres anvendelsesbetingelser. Dette er bilag I i aromaforordningen.

Forordning 1130/2011 1130/2011 indeholder Bilag III i tilsætningsstofforordningen 1333/2008/EC om anvendelse af tilsætningsstoffer i aromaer, tilsætningsstoffer, enzymer og næringsstoffer.

Røgaromaer

Røgaromaforordningen 2065/2003 2065/2003/EC om generelle regler for anvendelse af røgaromaer.

Forordning 1321/2013 1321/2013 om EU-listen over godkendte røgaromaer og deres anvendelsesbetingelser. Dette er bilag I i røgaromaforordningen.

Mærkning

Fødevareinformationsforordningen 1169/2011/EC om mærkning af aromaer på færdigpakkede fødevarer, herunder særlig mærkning af kinin, koffein samt glycyrrhizinsyre eller ammoniumsalte heraf.

Den fælles godkendelsesprocedure

Forordning 1331/2008/EC om den fælles godkendelsesprocedure for godkendelse af nye aromaer, tilsætningsstoffer og enzymer

Reglerne for kemikalier (stoffer og blandinger) inden for EU, REACH (Registration, Evaluation, Authorisation of CHemiscals) gælder kun for følgende særlige anvendelser af aromaer: aromaer anvendt i tobaksprodukter og/eller mundpleje produkter (tandpasta, mundskyldemidler, tyggegummi til rensning af tænderne etc.) Aromaer anvendt i fødevarer er undtaget af reglerne under REACH.