Her er de almindeligste spørgsmål og svar vedr. aromaer:


Hvad er en flavour?

- Flavour er det engelske ord for smag, duft, velsmag og kan i forbindelse med fødevarer oversættes med "aroma".


Hvad er en aroma?

- »aromaer« er produkter, som ikke er beregnet til at fortæres i uforarbejdet stand,og som tilsættes til fødevarer for at give dem eller ændre deres duft og/eller smag. Det kan være lavet af eller bestå af følgende kategorier: aromastof, aromapræparat, reaktionsaroma, røgaroma,aromaforstadie eller andre aromaer eller blandinger af disse. På billedet ses hel kanel. Kanel er et krydderi. Det er den tørrede bark fra et tropisk træ. Ekstrakt af kanel er et aromapræparat efter definitionen i EU´s direktiv om aromaer til fødevarer.

 


Hvad er et aromastof?

- »aromastof«: et defineret kemisk stof med aromagivende egenskaber. I fødevarer må kun anvendes godkendte aromastoffer http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/flavouring/database/dsp_search.cfm


Hvad er et naturligt aromastof?

- »naturligt aromastof«: et aromastof, der er fremstillet ved egnede fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske processer af materiale af vegetabilsk, animalsk eller mikrobiologisk oprindelse enten i dets oprindelige form eller forarbejdet med henblik på konsum ved en eller flere af de almindeligt anvendte tilberedningsprocesser for fødevarer. Naturlige aromastoffer svarer til stoffer, der er er naturligt forekommende og er identificeret i naturen


Hvad er et aromapræparat?

- »aromapræparat«: et produkt, der ikke er et aromastof, og som er fremstillet af fødevarer ved egnede fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske processer enten i deres oprindelige form eller forarbejdet med henblik på konsum ved en eller flere af de almindeligt anvendte tilberedningsprocesser for fødevarer, og/eller materiale af vegetabilsk, animalsk eller mikrobiologisk oprindelse, bortset fra fødevarer, ved egnede fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske processer, idet materialet anvendes i uforarbejdet stand eller tilberedes ved en eller flere af de almindeligt anvendte tilberedningsprocesser for fødevarer.


Hvad er en reaktionsaroma?

- »reaktionsaroma«: et produkt fremstillet ved varmebehandling af en blanding af ingredienser, som ikke nødvendigvis selv har aromagivende egenskaber, og hvoraf mindst én indeholder nitrogen (aminogruppe) og en anden er en reducerende sukkerart; ingredienserne til fremstilling af reaktionsaromaer kan være: fødevarer og/eller ii) andet udgangsmateriale end fødevarer


Hvad er røgaroma?

- »røgaroma«: et produkt fremstillet ved fraktionering og rensning af kondenseret røg, der giver primære røgkondensater, primære tjærefraktioner og/eller afledte røgaromaer som defineret i forordning (EF) nr. 2065/2003


Hvad er en krydderiekstrakt?

- En krydderiekstrakt er et udtræk af krydderier som beskrevet under aromapræparater. Anvendes industrielt for at kunne standardisere tilsætning af krydderier til fødevarer. Når vi til jul hjemme laver en ekstrakt af nelliker, kanel og kardemomme til gløgg, har vi lavet en krydderiekstrakt - et aromapræparat.


Hvad er forskellen mellem krydderier, krydderurter og aromaer?

- Krydderier og krydderurter er fødevarer, når de anvendes direkte i vores mad (stødt kanel på risengrøden og klippet purløg på rørægget). Når der industrielt laves ekstrakter af krydderier eller krydderurter kan de blive så koncentrerede, at de ikke er beregnet til at spise direkte - så er de blevet til aromapræparater. På billedet ses frisk basilikum. Klippet over en salat er det en krydderurt. Hvis basilikumbladene bliver tørret, kan de forhandles som et krydderi til madlavning. Så er de stadig en fødevare. Hvis der laves en ekstrakt af basilikum (olie, eddike eller alkohol, eventuelt opkoncentreret) får man aromapræparater, der kan have mange anvendelsesmuligheder.

 


Hvor finder jeg definitioner på balsam, essentiel olie og lignende specielle aromapræparater?

- Council of Europe Flavour Experts har udgivet en liste med definitioner (2005).

Opdateret 13. maj 2014